Disney Dreamlight Valley

Ida Horpestad
16 nov. 2022
Windows

Et innmari koselig sted å henge!

Jeg hadde ingen forhåpninger til dette spillet, og jeg gikk inn i det med et snev av ironi. Dette var et spill som jeg visste Stian hadde spilt med sin datter og det lå der i Game Pass og bare titta på meg.

"Jaja, hvorfor ikke?"

Disney Dreamlight Valley byr på nostalgi og feelgood fra første stund. Det nærmeste jeg kommer den samme følelsen var da jeg stupte inn i Flåklypaspillet på 3DS en gang tidlig på 2010-tallet. Om jeg vil henge med Donald, Wall-E og Merlin? SELVFØLGELIG! Det er som å kjenne på julestemning uten at det har noe som helst med høytiden å gjøre.

Som du kanskje skjønner, så ble jeg tatt på senga av dette spillet. Jeg var ikke forberedt på at jeg skulle gledelig investere godt over 50 timer i dette universet uten å merke at tida gikk. De har funnet på noen smarte triks her, disse Disney-folka. Jeg skal prøve å komme litt mer til bunns i dette.

Black-Mickey-Patch-Jean is // not my pullover //

Men først, hva er Dreamlight Valley?

Som nevnt er dette et spill som hviler tungt på nostalgi. Dreamlight Valley er stedet der alle de kjente og kjære karakterene fra Disney- og Pixar-universet bor sammen i harmoni. Eller, det var slik. Det viser seg at en ond forbannelse har tatt over landsbyen og fått alle innbyggerne til å glemme og forsvinne. Du, som selvfølgelig er den behjelpelige helten, må bekjempe forbannelsen og få alle tilbake til landsbyen. I midten av Dreamlight Valley står Disneyslottet, med portaler til andre verdener. Der kan man reise til forskjellige filmunivers for å hente for eksempel Remy, i hans restaurant. Det er noe i meg som alltid har hatt lyst til å lage mat med Remy, et barnslig gen som får sin drøm oppfylt. Disse opplevelsene er det mange av i dette spillet.

Karakteren din får flere verktøy, som igjen gir deg evnen til å samle ingredienser, fiske, hugge etter diamanter, ta bilder og gro mat. Etterhvert som man utfører små quests, samler man drømmestøv og kan åpne flere områder.

Krympflasjon og økte matvarepriser har også nådd Disneyuniverset. Her dyrker vi grønnsakene våre sjæl.

I kjernen av spillet er det tre hovedingredienser; nostalgi, vennskap og quests. Nostalgien hviler som sagt tungt på universene vi kjenner til fra oppveksten. Etter hvert som man redder flere karakterer, får man flere quests. Vennene dine har nemlig mange forespørsler om tjenester, de trenger en del hjelp. Vennskapet med hver enkelt karakter starter på level 1, og ved å henge sammen eller gi gaver levler man opp. Når vennskapet blir sterkere, unlocker man også flere quests.

Det var kanskje nostalgien som dro meg inn i spillet, men det var alle de små questene som fikk meg til å bli. Hele veien driver spillet deg fremover ved å sende deg på stadig nye samleoppdrag. To diamanter, et eple og en blekksprut? Klart det, Ursula skal lage en trylledrikk. Så vil Onkel Skrue gjøre stranden litt finere, og du må plassere 10 dekorasjoner rundt omkring. Det er alltid noe å gjøre, små overkommelige oppdrag. "Bare ett til, så skal jeg legge meg!". Følelsen av mestring og belønning hver gang man fullfører. Jeg er hekta!

Disney Dreamlight Valley har spillverdenens kjæreste karaktergalleri og et uslåelig soundtrack.

Men hva skjer når man er bestevenner med alle? Dreamlight Valley er et spill som ennå er i utvikling. Det er forventet at det skal komme utvidelser med flere karakterer, og dermed mer nostalgi og quests. Foreløpig er det et antiklimaks å fullføre alle oppgavene som følger med karakterene. Når et vennskap er nivå 10, kommer et siste quest - og så er det stopp. Når alle vennskapene er på dette nivået sitter man igjen med en slags sim uten noe som driver deg fremover. Med mindre man er completionist da, det er nemlig nok av oppskrifter å oppdage eller møbler å unlocke. Dette er ikke drivere for meg. Jeg hadde ønska meg en følelse av (foreløpig) avslutning, men i stedet blir alt på en måte hengende i luften.

Jeg har vært hekta, kost meg og hatt det så mye fint i denne verdenen, men på et tidspunkt kommer man til et plateau hvor det ikke gir så mye motivasjon og mening lenger. Er utviklerne smarte, slipper de nytt innhold til spillet før det går for lang tid. Uten quests, ser jeg ingen grunn til å bli, tross nostalgi. Det rimer, og derfor er det sant.

Dreamlight Valley er et nostalgitungt feelgood adventure-sim spill jeg vil anbefale deg dersom du ønsker en avslappa, men motiverende spillopplevelse. Jeg hadde ingen forventninger til dette spillet, men jeg ble hekta.

Poengsum

75/100

epler