PlayStation Portal

Andreas Hedemann
17 jan. 2024
PlayStation 5

Ubrukelig for folk flest.

Da Playstation Portal ble annonsert den 23. Mai 2023, måtte flere dobbeltsjekke at Sonys nye produkt faktisk var så begrenset som det kunne se ut til. Skulle Sony virkelig annonsere et produkt til 3000 kroner som kun fungerte som en utvidelse av funksjonaliteten til PlayStation 5, med kun én av egenskapene som allerede fantes til Nintendo Switch? Altså det å fortsette spillingen i senga?

Uten støtte for bluetooth, uten støtte for å brukes med mobile nettverk (som PS Vita), uten iboende maskinvare, og med en tilkoblingsprosess for hver eneste gang man skulle spille på den? 

Hvordan kunne et produkt som ikke gjorde noe annet enn det Sony allerede hadde gratis tilgjengelig for alle, Remote Play, være verdt 3000 kroner på toppen av 7000 kroner for en PlayStation 5? 

Akkurat som da iPhone ble lansert i 2007, kvesset både teknologijournalister og konkurrentene pennene. Dette var skivebom. En bokstøtte til 3000 kroner. Et produkt som ville bli liggende fremme for skrytefaktor, eller samle støv i skapet. 

Nå har jeg spilt på PlayStation Portal i én uke, og svaret er at kritikerne delvis hadde rett, men ikke av grunnene de trodde. Det er kjempegøy å spille på PlayStation Portal!

Hovedproblemet er at Sony lever i en fremtid folk flest ikke lever i. 

Dette er det eneste som er inkludert i PlayStations Portals egen programvare. Resten er en speiling av PS5.

PlayStation Portal er en håndholdt konsoll som består av PlayStations eminente DualSense-kontroll, inkludert adaptive triggers og haptic feedback, der midtdelen er strukket ut med en 8-tommers LCD-skjerm som leverer 1080p-oppløsning dersom forholdene er 100% perfekte. 

Portal har en USB-C-port som brukes til lading, og i boksen følger det med USB-C-kabel, men ikke et strømadapter, som det gjør med Nintendo Switch. Dette må du med andre ord skaffe selv, eller gjøre som meg: lade PlayStation Portal i USB-C-porten til PS5. 

Den iboende høyttaleren i Portal er ingenting å skryte av, men den virker. Med andre ord bør du spille med et headset. Her er det bare Sonys egne proprietære headsets som fungerer, altså må du i tillegg kjøpe Sonys egne Pulse-propper eller Over-ear Headset, for å kunne spille med trådløs lyd. Heldigvis har PlayStation Portal en 3.5mm-port til kablede hodetelefoner eller ørepropper, og det var denne jeg benyttet meg av gjennom min testperiode. 

Å ikke inkludere åpen bluetooth i PlayStation Portal, er utelukkende basert på grådighet.

Sony oppgir batteritiden til rundt syv timer, som er optimistisk. Med lysstyrke og volum på et nivå som gir deg en god opplevelse, vil du få rundt fem timer batteritid før du må finne frem ditt egeninnkjøpte strømadapter. 

Som nevnt innledningsvis koster Portal i skrivende stund 3000 kroner, men fungerer ikke uten en PlayStation 5, som gjør at totalkostnaden kommer på rundt 10 000 kroner for den absolutte minimumsopplevelsen av PlayStation Portal. 

Og hva er den? Hva er opplevelsen av en PlayStation Portal? 

Det er relativt sømløst å koble til PS5, men likevel litt irriterende for Switchspillere som er bortskjemt med "pick up and play".

For det første: det er ingenting der. La meg understreke det så tydelig som mulig: PlayStation Portal er en mindre skjerm for din PS5, ingenting annet. Du kan ikke se på Netflix eller YouTube pga DRM-sperre. Du kan ikke høre på musikk fra Spotify. Du kan utelukkende speile skjermen på din PS5 og spille dine lokalt installerte spill et annet sted enn på din TV-skjerm, så lenge du er koblet til et WiFi-nettverk. Med andre ord er dette en merkelig anmeldelse å skrive, for jeg kan ikke skrive noe om lanseringsspill eller unike PlayStation Portalopplevelser som er tilpasset konsollen. Dette er ikke en konsoll, det er et verktøy for remote play. 

Grunnen til at jeg er nøye med å presisere dette, er for at du skal få et best mulig grunnlag for å avgjøre om Playstation Portal er verdt det for deg. For den absolutt eneste målgruppen for dette produktet, sånn jeg opplever det, er følgende:

Dere bor i en husholdning der dere deler på TV-en. Du er en kvinnelig eller mannlig spiller som er midt i et gåsehudfremkallende øyeblikk i The Last of Us Part 2, når samboeren din krever tilgang på TV-en fordi Bournemouth skal spille tredje runde i Carabao Cup mot Stoke. Du pauser spillet, henter frem PlayStation Portal, trykker på PS-knappen, lar Portal koble seg til PS5, tar på deg headsetet (så dere ikke forstyrrer hverandre) og fortsetter opplevelsen på samme sted i sofaen. 

Skjermen er god, men ikke fantastisk, og sliter til tider med gjenskinn.

For dere som har fulgt vår PlayStation Portal-føljetong, har dere fått med dere at vi trodde det var noe galt med anmeldereksemplaret vi fikk, fordi det ikke fungerte i det hele tatt for Steffen. Han opplevde sterke tilkoblingsproblemer, screen tearing, drifting og en framerate ned mot to bilder i sekundet når Portal faktisk fant Steffens PS5. Sony anbefaler minimum en 15 mbit-linje for å kunne spille med Portal, og ettersom Steffen har 150 mbit, altså 10 ganger anbefalt, mente vi at det måtte være noe galt med produktet.  

Jeg tok med meg konsollen hjem, og begynte min testing hjemme hos meg, på min 750 mbit-linje, og innså raskt at konsollen fungerte som den skulle - selv om den fungerte dårlig. Jeg fikk aldri jevnt 30 bilder i sekundet, og signalet for “dårlig nettverk” kom støtt og stadig opp i hjørnet av konsollen. Det var først da jeg gjorde to helt avgjørende ting, som Sony aldri forteller deg i noen manual, at Playstation Portal begynte å fungere tilnærmet perfekt. 

1: Jeg koblet min PS5-konsoll til ruteren med ethernetkabel.
2: Jeg satt to meter fra ruteren og spilte.

Se det! Det var noe annet! 

Jeg har nå spilt på PlayStation Portal i en uke, og hjemme hos meg er det en kjempegod spillopplevelse. Det er fantastisk gøy å kunne spille Cyberpunk 2077, God of War: Ragnarok eller The Last of Us Part 2 Remastered på en 8-tommers skjerm bare centimeter fra øynene. Kompetitive skytespill som Fortnite eller Overwatch 2 kan jeg ikke anbefale, i hvert fall ikke i ranked, ettersom jeg opplever at vi ikke kan stole 100% på teknologien. Det er lite som er surere enn å tape en match når det ikke er din egen feil. 

Det er også mulig jeg har merkelige hender, men jeg syns ikke ergonomien på Portal er like god som på en normal Dualsense, og det fører til at jeg får vondt i både håndledd og senene opp mot tomlene etter flere timers sammenhengende spilling. Det er mulig dette er individuelt, men jeg opplever den rett og slett som litt klønete å holde i til tider, og at den fungerer best når jeg lener den på lårene, sittende sammenkrøllet i sofaen. 

Men, spillopplevelsen i seg selv, når den fungerer optimalt, er kjempebra. Det er som å spille på en PS5, og det er jo som vi alle vet en helt nydelig opplevelse. Det er gøy å ha storspill i fanget.

Det er ikke sant som de sier: Størrelsen teller. Kilde: @analistadebits

…det er bare så synd at Playstation Portal ikke vil fungere optimalt for den store majoriteten av Norges befolkning, enten fordi behovet ikke er der, eller fordi teknologien rett og slett ikke er der enda. For: Nå har jeg testet Portal på lokalt WiFi, med 5G-nettverk der mobilen fungerer som ruter og på WiFi utenfor hjemmet. Den fungerer tålelig på 5G, ikke i det hele tatt på 4G, og var ubrukelig på WiFi utenfor eget hjem.

Min erfaring er at du trenger minst (!) 300 mbit-linje, som er over 20 ganger så mye som Sony anbefaler, for at Portal skal fungere optimalt.

Jeg har MESH-nettverk hjemme, som vil si at jeg uansett hvor jeg er i huset, har minimum 300 mbit-nedlastingshastighet, målt med speedtest.net - fordi jeg til enhver tid er i nærheten av en MESH-node. Det vil si at jeg har en god spillopplevelse når jeg ligger i senga, er på badet eller sitter på kjøkkenet. Men: Da jeg koblet ut MESH-nettverket, og bare brukte WiFi-oppsettet i Telias kraftigste Smart WiFi-router, måtte jeg sitte i stua, ved TV-en, for at spillopplevelsen skulle være like god. Dette ser ut til å gjelde flere brukere, som Christian, som sendte oss en melding på Instagram. Han skrev:

Hei! Ville bare høre med dere om dere fant ut om det var noe galt med deres PS Portal? Jeg har selv hatt den siden lansering og var veldig misfornøyd i begynnelsen. Men etter å ha kablet min PS5 og optimalisert wifi-nettet hjemme, fungerer det veldig bra. Nå er jeg superfornøyd med den og bruker den daglig! Det er helt tydelig at stabilt nett er helt avgjørende for en god opplevelse med Portal, så jeg tror nok de anbefalte verdiene fra Sony er altfor lave.

Med disse funnene i bakhodet, må vi se litt nærmere på hvem PlayStation Portal faktisk vil fungere for. 

Vi er langt fremme i skoen hva gjelder bredbånd i Norge. Kilde: NKOM.

Direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Pål Wien Espen, informerte i 2023 om at rundt 96% av Norges befolkning nå har tilgang på 300 Mbit/s hastighet på bredbånd, men det betyr ikke at alle benytter seg av muligheten - tvert imot. 

Ifølge tall fra Ekomstatistikken har nemlig under 40% av Norges befolkning en hastighet på 300 Mbit/s hjemme hos seg selv. Som nevnt er dette hastigheten jeg i mine tester, og etter tilbakemeldinger fra andre brukere av konsollen, har funnet ut at du bør ha for å spille PlayStation Portal uten problemer. 

Det er med andre ord ikke rart at mine tester med en mobiltelefon med 5G som ruter gir ok til godt resultat på spillopplevelsen, med tanke på at 5G-nettverk i følge Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet har en gjennomsnittshastighet på 500 Mbit/s – og maksimalt opp mot hele 2000 Mbit/s. På et mer tradisjonelt bredbåndsnettverk på 50 Mbit/s hos mine foreldre, kunne jeg bare glemme å spille på maskinen. 

Min klare anbefaling: Kjøp heller en OLED-Switch, og utvid horisonten.

PlayStation Portal er en givende måte å spille PlayStation 5-spill på, når den fungerer. For meg er det hjemme i mitt eget hus, i alle rom. Men: La meg minne om at Norge ligger ekstremt langt fremme på verdensbasis hva gjelder nettverk og bredbåndsdekning, og med det i bakhodet forstår jeg ikke at PlayStation Portal kan fungere spesielt godt i majoriteten av verden. 

For meg oppleves nemlig maskinen i skrivende stund som en begrenset beta-test for en fremtid der vi til enhver tid er omgitt av lynraskt bredbånd. Enn så lenge er den først og fremst en overskuddsbasert enhet for en fryktelig snever målgruppe: Familier og samboerskap med én TV i husholdning som allerede eier en PS5, med lynraskt internett i alle kriker og kroker av husholdningen. Og til dere sier jeg: Kjøp heller en OLED-Switch fra 2023 for samme pris på Finn.no, og fortsett å spille PS5 på TV-en. 

Switchen kan nemlig gjøre så utrolig mye mer, uten begrensninger.

Poengsum

69/100

hedemenn